Potatis- och broccolisoppa m variation

Jag blev tillfrågad efter mitt recept på min broccolisoppa. Alltid lika roligt att få frågan!
Denna soppa är jätteenkel, har samma bas och går att varieras i det oändliga 🙂

Potatis-broccoli-soppa
    Potatis-broccoli-gulbets-soppa

Potatis- och xxx-soppa   4 port.

Grund:
8 medelstora potatisarPotatis-broccoli-soppa2
1 gul lök
2 grönsaksbuljongtärningar
vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk franska örter
salt
vitpeppar
ev. chili

Tillägg, välj vilket eller vilka du vill:
1 broccolistånd / frusen broccoli
1 liten purjolökPotatis-broccolisoppa
3 morötter
3 palsternackor
3 gulbetor
1 litet blomkålshuvud
etc.

ev. korv eller skinka – absolut inte nödvändigt, lika gott utan

Skala och tärna potatisen och det tillägget du vill ha i. (Använder du frusen broccoli väntar du med den)
Hacka löken.
Lägg löken i en kastrull, fräs den i lite smör.
Lägg i potatisen, täck med vatten. Låt koka upp.
Krydda med buljongtärning, örter, salt och peppar.
Olika grönsaker har olika koktid, så de får man lägga i vid lite olika tidpunkter.
Låt koka tills grönsakerna är mjuka.
(Använder du frusen broccoli lägger du i den någon minut innan grönsakerna är klara)

Tag av kastrullen och kör soppan med mixerstav så fin du vill ha den.
Ibland fiskar jag upp lite bitar med hålslev, vilka jag lägger tillbaka efter mixning.

Häll i grädden och ev. korv/skinka och låt den bli varm.Potatis-purjolök-soppa
Kontrollera kryddningen.
Späd med mer vatten om du tycker den är för tjock.

Dags att äta 🙂

Print Friendly, PDF & Email