Smördegspiroger

Ojj, vad länge sedan jag skrev ett blogginlägg. Jag har inte komponerat något nytt, utan bara ätit gamla godingar 😉
Igår dock gjorde jag jättegoda smördegspiroger!
Vi måste ju unna oss lite gott efter att varit ute 🙂 Smördegspiroger, fyllda med färs, lök, vitlök, gröna linser, spenat, fetaost och massa kryddor. Till dem myntayoghurt och sallad. Mumsigt var det! 😀

Piroger

Smördegspiroger   16 st

800 g smördeg = 16 plattor
500 g nötfärs / 5 dl soja- eller quornfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
2 dl blötlagda  gröna linser
3 nävar färsk spenat
100 g fetaost

2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk sambal oelek
1 tsk mald koriander
1 tsk spiskummin
½ tsk rökt paprikapulver
½ tsk kryddpeppar
svartpeppar
salt

1 ägg
svart kummin

Tina smördegen.
Hacka lök och vitlök fint.
Bryn färsen, när den börjar få färg har du i löken och tomatpurén, bryn lite till.
Häll i linser, vatten, buljong och kryddor.
Låt koka ihop i ca 10 min.

Sätt ugnen på 200°C.
Kavla ut smördegen  lite grann.
Smula i feta och spenaten i färsröran.

Vispa upp ägget.
Lägg en rejäl slev färsröra på varje smördegsplatta.
Pensla två av kanterna med ägg, vik över och nyp ihop smördegen.
Lägg alla pirogerna på en plåt med bakplåtsduk.
Pensla dem med ägg, strö över svart kummin.

Grädda mitt i ugnen i ca. 25 minuter.

Servera med myntayoghurt och en sallad.
Smaklig måltid 😀

Print Friendly, PDF & Email