I dag gjorde vi svensk-grekisk moussaka, hälften aubergine och hälften potatis. Såå himla gott blev det! 😀
Den vänstra är med kött och den högra är vegetarisk.
Moussaka svensk-grekisk 4-5 port.
500 g köttfärs/5 dl sojafärs
1 gullök
4 vitlöksklyftor
olivolja
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
8 potatisar
1 aubergine
5 dl mjölk
smör
½ dl vetemjöl
salt
svartpeppar
½ tsk kanel
(chili)
ost
Skiva auberginen i halvcms-skivor, lägg dem på hushållspapper och strö salt över.
Hacka lök och vitlök.
Fräs löken mjuk i lite olja, häll på tomaterna, tomatpurén och kryddorna. Smaka av.
Låt stå och sjud ihop medan du gör resten.
Fräs färsen och blanda i den i tomatsåsen.
Gör en bechamelsås på smör, mjöl och mjölk.
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skiva potatisen i 2-3 mms-skivor.
Torka av aubergineskivorna med hushållspapper.
Varva allt i en ugnsfast form, hyvla över ost och låt den gräddas mitt i ugnen ca. 40 min, tills potatisen är mjuk och moussakan är gyllenbrun.