Åhh, vad kul! En matlagningsutmaning 🙂
En vän till mig sa: ”Åhh, vad jag saknar mammas inlagda strömming…”
(Hennes mamma är tyvärr inte med oss längre :'( ).
Då svarade jag: ”Det har jag aldrig gjort. Utmanar du mig?”
”Ja! Varför inte? ”
Passade förstås på att äta strömming med potatismos på samma gång, och på lördag ska vi äta inlagd strömming till lunch.
Längtar 🙂
Inlagd strömming 20 st.
20 st strömmingsfiléer
1 stor dillknippa
ströbröd
salt
2 rödlökar
2 morötter
Lag:
0,75 dl ättikssprit 24%
5 dl vatten
4 dl socker
0,5 msk krossad vitpeppar
2 msk krossad kryddpeppar
3 lagerblad
15 st kryddnejlikor
Krossa pepparn i en mortel.
Blanda allt till lagen i en kastrull.
Koka ihop lagen.
Låt den svalna till kylskåpskall.
Hacka nästan all dill, spar 5-6 kvistar till inläggningen.
Blanda ströbröd och lite salt på en tallrik.
Läll filén med skinnsidan mot ströbrödet, tryck lite så ströbrödet fastnar.
Krydda strömmingsfilén med malen vitpeppar och strö över dill på halva filén.
Vik den tvärs över.
Lägg den åt sidan och upprepa med alla filéer.
Fräs dem gyllenbruna i rejält med smör.
Lägg dem att svalna.
Skala och skär rödlöken på längden i tunna klyftor.
Skala morötterna och skiva dem tunt.
Riv isär dillkvistarna.
Lägg hälften av löken, morotsskivorna och dill i en skål.
Ställ de svala, stekta filéerna runt i skålen.
Lägg över resten av löken, morötterna och dill.
Vispa runt lagen och häll den över strömmingarna.
Täck över med plast och låt stå i kylen 1-2 dygn.
Servera tex. med en god knäckemacka 🙂