Tikka masala

Har velat göra Tikka masala från scratch, efter lite klurande blev det idag en jättegod Chicken tikka och en Quorn tikka till dotra 😀

Chicken_tikka    Quorn_tikka

Tikka masala till 8 port.

½ tsk gurkmeja
½ tsk svartpeppar
½ tsk vitpeppar
½ tsk nejlika
½ tsk kanel
½ tsk spiskummin
½ tsk svart kummin
½ tsk kardemumma
½ tsk koriander
½ tsk cayennepeppar
1 tsk chilipulver
2 tsk paprikaTamarind

1 msk tamarind i ”kaka”
4 vitlöksklyftor
2 msk ingefära
5 dl passerade tomater
2 burkar kokosmjölk à 400 g
2 grönsaksbuljongtärningar
1 gul lök
1 röd spansk peppar
1 dl kokosflingor
½ dl mandel
½ flaska röd hushållsfärg
olja

800 g kycklingfilé (quorn eller paneer för vegeterianen)
salt

Blanda alla torra kryddor.

Finhacka gul lök, vitlök och chilifrukt.

Mixa mandel och kokosflingor fint.

Tärna kycklingen i sockerbitsstora tärningar.

Koka tamarinden i 2 dl vatten så den smälter, sila av och behåll vätskan och passera ut det sista ur det öerblivna fruktköttet.

Hetta upp oljan i en wokpanna, bryn löken mjuk.
Häll i allt utom kyckling och salt.
Skölj ur kokosmjölsburkarna med lite vatten och häll i vattnet.

Låt såsen koka i ca 10 min.
Lägg i kycklingen. Låt koka 30 min.
Salta efter önskemål.

Red med maizena om du vill ha tjockare sås.

Servera med ris och finhackad persilja 🙂

Print Friendly, PDF & Email