Har velat göra Tikka masala från scratch, efter lite klurande blev det idag en jättegod Chicken tikka och en Quorn tikka till dotra 😀
Tikka masala till 8 port.
½ tsk gurkmeja
½ tsk svartpeppar
½ tsk vitpeppar
½ tsk nejlika
½ tsk kanel
½ tsk spiskummin
½ tsk svart kummin
½ tsk kardemumma
½ tsk koriander
½ tsk cayennepeppar
1 tsk chilipulver
2 tsk paprika
1 msk tamarind i ”kaka”
4 vitlöksklyftor
2 msk ingefära
5 dl passerade tomater
2 burkar kokosmjölk à 400 g
2 grönsaksbuljongtärningar
1 gul lök
1 röd spansk peppar
1 dl kokosflingor
½ dl mandel
½ flaska röd hushållsfärg
olja
800 g kycklingfilé (quorn eller paneer för vegeterianen)
salt
Blanda alla torra kryddor.
Finhacka gul lök, vitlök och chilifrukt.
Mixa mandel och kokosflingor fint.
Tärna kycklingen i sockerbitsstora tärningar.
Koka tamarinden i 2 dl vatten så den smälter, sila av och behåll vätskan och passera ut det sista ur det öerblivna fruktköttet.
Hetta upp oljan i en wokpanna, bryn löken mjuk.
Häll i allt utom kyckling och salt.
Skölj ur kokosmjölsburkarna med lite vatten och häll i vattnet.
Låt såsen koka i ca 10 min.
Lägg i kycklingen. Låt koka 30 min.
Salta efter önskemål.
Red med maizena om du vill ha tjockare sås.
Servera med ris och finhackad persilja 🙂