Julskinka i lergryta

Att göra julskinkan i lergrytan var verkligen en riktig höjdare (Y) Det var jättesmidigt. Morötter, lök, nejlikor, vit- och svartpeppar samt buljong runt. Nada kladd alls och dopparspad till pappsen blev det med 🙂 Eftersom ingen i vår familj äter svålen, fett eller griljeringen, bryr vi oss inte om att griljera den.

Julskinka 2013

Julskinka i lergryta

2-3 kg rimmad benfri färsk skinka
1 stor gul lök
1 stor morot
10 svartpepparkorn
10 vitpepparkorn
15 nejlikor
2 lagerblad
2,5 dl grönsaksbuljong

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i minst 20 minuter.

Skala och skiva löken och moroten.
Lägg hälften av lök och morötter i botten på lergrytan.
Lägg dit pepparkornen och 5 nejlikor.
Skölj skinkan under kallt vatten, ta bort nätet och placera den i lergrytan med svålen uppåt.
Stick in stektermometern så spetsen är mitt inne i skinkan.
Jag använder elektonisk termometer.
Lägg resten av lök och morötter samt lagerbladen runt skinkan.
Gör små hål i svålen och stick ner de 10 nejlikorna där.
Häll buljongen över skinkan.

Placera lergrytan i nedre delen av ugnen, som ska vara kall.
Sätt ugnen på 150°C.
Tag ut skinkan när den är 70°C, inte mera.
Tag skinkan ur lergrytan.
Tag bort svålen.
Låt skinkan kallna.
Griljera efter smak.

Print Friendly, PDF & Email