Smörgåstårta – vegetarisk

”Mamma, kan inte du göra smörgåstårta till mig, snälla?” bad min äldsta dotter häromdagen.
Eftersom hon ju är vegeterian måste jag fundera ut något att ersätta tonfisken med… Det blev efter gemensamt beslut kidneybönor. Då hon inte heller äter gul- eller rödlök, ersatte jag den med ramslök 🙂
Resultatet mottogs mycket väl!!! 😀

(Recept på vår vanliga smörgåstårta hittar du här)

Smörgåstårta_veggo

Smörgåstårta vegetarisk   8 bitar

Dag 1:Inlagd_gurka
Skala och finhacka en halv gurka.
Lägg in gurkhacket i en lag av

3 msk vatten
2 msk socker
1 msk matättika

Rör om och låt stå i kylen över natten.

Dag 2:

Gör tårtan minst 5 timmar före servering så den hinner safta till sig.

4 halvor Hönökaka

3 dl vispgrädde
1 dl majonäs
1 gul lök/2dl hackad ramslök
1 paket kidneybönor i lag, 380g avrunnen vikt 230g
1 dl hackad dill
gurkan från dag 1
salt
svartpeppar
chiliflingor
1 burk tångkorn

Hacka löken väldigt fint.
Låt kidneybönorna rinna av i en sil över en skål, du behöver spadet.
Mosa bönorna litegrann.
Låt gurkan rinna av i en sil, detta spad häller du bort.

Vispa grädden, fast men inte hårt.
Blanda i majonäs, lök, bönor, gurka, dill, salt och peppar i grädden. Smaka av kryddningen.
Rör noga.

Lägg upp två Hönökakshalvor bredvid varandra på ett fat.
Tag en brödpensel och pensla ett tunt lager bönspad över brödet.
Bred över hälften av gräddsmeten.
Lägg två Hönökakshalvor uppepå, pensla igen och bred ut resterande smet över brödet.
Täck över och ställ tårtan i kylen ca. 5 timmar.
(Täcker du med plastfolie, stick några tandpetare i tårtan så plasten inte kladdar fast).

Tag ut tårtan, bred ett lager tångkorn uppepå och dekorera efter smak, humör och fantasi.
Bönor, tångkorn, ägg, gurkskivor, paprikahack, tomater, sallad, rädisor etc.

Njut av en ljuvlig, men enkel smörgåstårta <3

Print Friendly, PDF & Email