Shepherd’s pie

Idag hade jag båda döttrarna hemma och vi hade så mysigt 🙂 men matfantasin var dålig. ”Vad säger ni om Shepherd’s pie?” Det kom ett unisont ”JAAAA!!!” från båda.
Den vänstra är vegetarisk, gjord på en sojachorizo, för färsen var visst slut. Den högra är gjord på nötfärs. Mumsiga båda två 😀

Shepherds_pie

Shepherd’s pie   4 port.

400 g köttfärs (nöt/bland/lamm/soja/quorn välj själv)
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 msk Worchestershiresauce
1 dl vatten
salt
svartpeppar

10 potatisar
1 stor grovt råriven morot
1 msk smör/margarin
1 dl mjölk
potatisvatten
salt
svartpeppar

eller:

8 dl vatten
1 stor fint råriven morot
1 msk smör/margarin
salt
svartpeppar
pulvermospulver

Sätt ugnen på 225°C

Skala och tärna potatisen.
Låt koka till den nästan är mjuk.
Riv moroten grovt och ha i den och låt koka med potatisen.
Sila av vattnet i en kastrull/kanna.
Krydda och ha i smör och mjölk.
Mosa och rör samtidigt med en mosstöt.
Späd till önskad konsistens med potatisvattnet. (Detta är hemligheten till det perfekta moset)

eller:

Koka upp vattnet med finriven morot, smör och kryddor.
Vispa i pulver till lagom tjocklek.

Hacka löken och vitlök fint.
Fräs köttfärsen, när den börjar få färg har du i lök och vitlök, bryn en stund till.
Ha i resten, låt koka ihop i ca. 5 min.Shepherds_pie2

Bred ut köttfärsröran i botten på en form.
Bred ut potatismoset ovanpå, gör lite mönster m en gaffel.

Gratinera tills den får lite färg ca. 20 min.

Smaklig måltid 🙂

Print Friendly, PDF & Email