Laxpudding

Jag blev så sugen på laxpudding igår, så det blev middagen idag 🙂

Från början var laxpudding kustfolkens resträtt, en liten bit lax räckte som smaksättning till en stor pudding. Numera är det en festrätt att längta efter. Blanda gärna olika sorters lax i samma form, det höjer bara smaken och välj fast potatis.

Laxpudding1    Laxpudding3

Laxpudding     4 port.

8 st potatisar
250 g lax i tunna skivor
1 st gul lök i skivor
4 dl bladspenat
0.5 dl finhackad dill
1 msk ströbröd
4 st ägg
2,5 dl mjölk
2 dl grädde
salt
peppar

Koka potatisen. Låt den svalna och skiva den.

Sätt ugnen på 225°CLaxpudding2

Smörj en ugnssäker form, till exempel en avlång sockerkaksform, så är det lättare att stjälpa upp den färdiga laxpuddingen. Varva potatis, lök, spenat och lax. Avsluta med ett lager potatis.

Vispa ihop äggstanningen (ägg, mjölk, grädde, salt, peppar, dill) och slå den över.
Strö över ströbrödet över formen och klicka på lite smör.

Grädda laxpuddingen i cirka 30 minuter, tills ytan har fått fin färg.

Låt den stanna i ett par minuter och stjälp sedan upp den på ett fat eller servera den direkt ur formen.

Servera med skirat smör och sallad.

Smaklig måltid 🙂

Print Friendly, PDF & Email