Potatisbröd

Tråkväder! 🙁 Bakar potatisrutor. En ska ju roa sig med något. 🙂 Det blev jättegott! (Y)

potatisrutor

Potatisbröd

½ paket = 2 tsk torrjäst
25 g margarin
2,5 dl mjölk
5 dl vetemjöl eller rågsikt
1,5 dl havregryn
1 msk sirap
1 tsk salt
1 tsk sojasås
2 mellanstora finrivna råa potatisar

Skala och finriv potatisen.
Smält margarinet, häll i mjölken, sirap, sojasås, potatis och värm till 45°C.

Blanda jäst, mjöl, havregryn och salt.
Rör i vätskan.
Blanda till en jämn smet.
Jäs den övertäckt ca 30 minuter.

Limpa:
Sätt på ugnen på 200°C.
Knåda degen och forma till en limpa.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Snitta limpan med mjölad kniv.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Tag brödet ur pannan och låt det svalna på galler inlindad i bakduk.

Rutor:
Sätt på ugnen på 225°C.
Platta ut degen med mjölad hand i en smord och mjölad form 20×30 cm.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Skär degen med mjölad kniv i 12 bitar. Nagga degen.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Tag brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Print Friendly, PDF & Email