Lins-Bolognese

Igår hade jag besök av en vän som är vegeterian. Jag bjöd på en Lins-Bolognese. Det var jättesmaskigt 🙂

Bolognese-linser

Lins-Bolognese    4 port.

2 dl gröna linser, blötlagda i 4 timmar, eller över natten (för en grövre konsistens)
eller
2 dl röda linser, blötlagda minst 30 min. (för en finare konsistens)

2 paket passerade tomater (400g)
1 gul lök
2-3 vitlökskryddor
1 morot
1 stjälkselleri (1 stjälk)

en skvätt rödvin
2 msk olja
1 grönsaksbuljongtärning helst umamibuljong
1 svampbuljongtärning
½ tsk spiskummin
½ tsk koriander
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk paprikapulver
½ tsk chilipulver
½ tsk svartpeppar
½ tsk vitpeppar
salt efter smak
1 msk ketchup
½ msk Marmite
1 dl mjölk eller grädde (ersätt med tex. havre eller sojamjölk om du vill göra vegansk)
2 msk Maizena

Blötlägg linserna i minst 4 timmar, gärna över natten/ minst 30 min. för de röda..
Häll sedan av vattnet.

Finhacka lök och vitlök.
Grovriv moroten och selleristjälken.
Bryn lök och vitlök i oljan i en wokpanna.
Häll i vin, tomat, morot, selleri och de blötlagda linserna.
Krydda.
Ha i mjölk och maizena redning.
Låt såsen koka ihop i ca. 1 tim. tills linserna är genomkokta.

Servera med spaghetti och en god sallad.

Print Friendly, PDF & Email