Fiskpinnar

Många säger att de ska äta fisk… ”Vad för fisk?” frågar jag då. ”Fiskpinnar” är ofta svaret. 🙁
För mig är inte köpta fiskpinnar värdiga att kallas fisk. Fisk ska vara en rejäl, fin fiskfilé när man ser den, eller ännu hellre: En nyuppdragen, självfångad fisk 🙂
Jag är uppvuxen med min mammas hemgjorda fiskpinnar. Hon tog fiskfilé av torsk, sej, gös, kummel etc. och delade dem i lagom stora bitar, sedan doppade hon dem i uppvispat ägg och saltat ströbröd, sedan i stekpannan. Innehåll? Riktig fisk, lite brödsmulor och fett från stekningen. Okej, de är inte rektangulära, men de är inget fiskmos doppat i massa geggamoja!
Tacka vet jag hemgjorda! Jag tackar min mamma, pappa och mormor ofta för att de lärt mig laga riktig, god hemlagad mat ♥
Idag lärde jag en vän göra det, hon ville visa sina barn hur goda hemgjorda är.

Fiskpinnar_torsk    Fiskpinnar_gös

De vänstra är dagens torskfiskpinnar. De högra är gjorda på Hjälmargös (de är strået vassare ;))

Fiskpinnar   2-3 port.

400 g fiskfilé
1 äggTorsk
ca. 3 dl ströbröd
1 tsk salt

Tina fisken. Skär filén i fyra bitar.
Vispa ihop ägget i en djup tallrik.
Blanda ströbröd och salt på en tallrik.

Doppa fiskbitarna i ägget och rulla dem i ströbrödet.
Stek dem gyllenbruna i smör eller margarin på medelhög värme (jag använder 4-5/6 på min spis).

Servera omgående med tex kokt potatis, grönsaker och en god kall sås.

Jag brukar göra remouladsås eller sauce vert.

Sauce Vert:
2 dl lättcrème fraîche
2 msk majonäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad spenat
1 dl finhackad persilja
1 tsk torkad körvel
salt
rosépeppar

Remouladsås:
2 dl gräddfil
2 msk majonäs
1 dl bostongurka
salt
svartpeppar

Lycka till 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Warning: Division by zero in /customers/2/6/d/cafel9.se/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 1439

Lämna ett svar