Rotmos med fläsklägg

Igår trodde jag tragiken var nära…
När vi skulle koka fläskläggen i min kära tryckkokare ville den inte hålla trycket, panik! Vad vi än försökte ville den inte stänga övertrycksventilen. Och inte nog med det: När läggen fått koka i en halvtimme längre än normalt och vi ska kolla om den är klar och tagit av locket och lyfter över kastrullen från ena sidan diskbänken till andra, då går handtaget av! Slabang rakt ner i diskhon, som tur var! Tänk om det hänt på väg från spisen. Puh!!!

Du trogne tryckkokare, du har tjänat mig väl i över 20 år. Rest In Peace!!!

Idag kom barnens far förbi och hämtade Dea, jag bad honom titta på mitt ”lik” 😉
Vilken Guru han är!!! Efter en stunds pillande var min trotjänare återupplivad 😀 Tjohoo vad glad jag blev!
Nu vet jag hur jag ska göra nästa gång den tacklar av.

Rotmos_fläsklägg    Rotmos

Rotmos och fläsklägg

Börja med fläskläggen.
Skala en stor potatis, två morötter och en stor gul lök.
Lägg detta i botten på tryckkokaren.
Häll på 0,5 l vatten, 3 lagerblad och 1 tsk vitpepparkorn.
Skölj av fläskläggen noga.
Lägg den uppepå grönsakerna.
Sätt på locket och sätt på plattan. När tryckkokaren kommit upp i tryck sänker du värmen och låter fläskläggen koka i en timme. Sedan är den troligen klar. Ställ grytan i diskhon och spola kallt vatten över locket (dock ej ner i ventilen) tills trycket släpper. Tag av locket och kontrollera att köttet är klart. Det ska vara så mört att det nästan ramlar i sär. Se på bilden hur det ska se ut.
Är det inte klart låter du det tryckkoka ca. 10 min. till och gör sedan samma procedur igen. En benfri lägg går lite fortare att koka än en med ben.
Tag upp köttet och rensa bort allt fett, svål, ben och senor. Lägg det i en uppläggningsform och häll över spadet.

Medan köttet kokar gör du rotmoset.
Tag 1/3 mängd av kålrot, 1/3 mängd av morot och skala och tärna i sockerbitsstora bitar (jag brukar ta 1 kg. av varje sort).
Lägg i en stor kastrull, häll på ½ tsk salt och vatten så det precis täcker, låt koka upp och koka i 25 min
Skala 1/3 mängd av potatis och tärna. Lägg dem i kastrullen, häll ev. på lite mer vatten och låt koka ca. 15 min. till.
Häll av vattnet, krydda med nymald vitpeppat, 50 g smör/margarin och mosa med en mosstöt till mos i den grovhet du vill ha. Behöver det spädas tar du lite av spadet från fläskläggen och späder det med. Har du som jag en vegeterian i familjen tar du bort en del av moset och späder det med vatten och kryddar med lite örtsalt – Herbamare.

Vill ni även ha korv till värmer du den snabbt i spadet efter läggen är klar.

Dags att njuta av en underbar husmanskostsmiddag 😀

Spar gärna spadet och koka en god soppa på!
Dock ska du kasta grönsakerna du kokat med köttet, för de har dragit åt sig slaggprodukter från köttet, och de vill vi inte äta.

Print Friendly, PDF & Email
Fatal error: Uncaught DivisionByZeroError: Division by zero in /customers/2/6/d/cafel9.se/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:1457 Stack trace: #0 /customers/2/6/d/cafel9.se/httpd.www/wp-content/themes/bouquet/single.php(22): comments_template() #1 /customers/2/6/d/cafel9.se/httpd.www/wp-includes/template-loader.php(106): include('/customers/2/6/...') #2 /customers/2/6/d/cafel9.se/httpd.www/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/2/6/...') #3 /customers/2/6/d/cafel9.se/httpd.www/index.php(17): require('/customers/2/6/...') #4 {main} thrown in /customers/2/6/d/cafel9.se/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 1457