Kålpudding

För oss husmanskostsälskare ♥

Kålpudding    Kålpudding2

Kålpudding                  6-8 port.

500 g blandfärs / 5 dl quorn- eller sojafärs
1 gul lök
1 vitkålshuvud ca 12-15 cm i diameterkalpudding3
1 dl grötris
1 msk margarin
3 dl vatten
2,5 dl mjölk
2 msk mörk sirap
1 tsk salt
1/2 tsk mald kryddpeppar

Lägg till vid quorn-/sojavarianten:
3 msk potatismjöl
2 svampbuljongtärningar
2 msk olja eller smör

Sätt ugnen på 200°C.

Koka ris, margarin och vattnet (och svampbuljongen) i 20 min.

Koka upp ca 2 liter vatten i en stor kastrull, ha i 1 tsk salt.
Dela kålhuvudet i fyra delar, skär bort stocken, tärna kålen i 2cms-rutor,  förväll i 3-4 minuter.
Låt kålen rinna av i ett durkslag.

Hacka löken, blanda i färsen, riset, mjölk, sirap, salt och kryddpeppar. Blanda till en jämn smet.

Tag en ugnsfast form, ca. 20x30cm. Häll i kålen och färssmeten, rör tills det är väl blandat,
platta till smeten så inga kålblad sticker upp. Pensla översidan med soja.

Ställ in formen i mitten av ugnen och låt grädda i ca. 40 min, tills den har fått en gyllenbrun yta.

Under tiden kålpuddingen gräddas skalar du och kokar potatis, samt gör en brunsås.

Servera med lingonsylt.

Smaklig måltid!

Print Friendly, PDF & Email
Warning: Division by zero in /customers/2/6/d/cafel9.se/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 1439

Lämna ett svar