Persiljejärpar

Persiljejärpar stod på schemat idag 🙂 Att de skulle innehålla persilja var ju självklart, men mer då? Hur kan man få svenska järpar att smaka lite Orienten? Varför då? undrar ni kanske. Bladpersilja får mig att tänka på orientalisk mat! Jag blandade i kardemumma, nejlikor och muskot. Jättegott!

Persiljejärpar

Persiljejärpar   25 st.

400 g blandfärs
1 gul lök
1 dl finhackad persilja
1 ägg
1 tsk kardemumma, malen
1 tsk nejlikor, malda
1 krm muskot, mald
salt
vitpeppar

Riv löken på grova sidan av rivjärnet.
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.

Rulla smeten till järpar (avlånga köttbullar) ca 5×2,5 cm

Stek dem i margarin på ganska hög värme (jag hade 5/6) och vänd runt dem tills de fått fin färg över hela, tar ca 10-15 min. totalt.

Lägg över dem i en form med lock så de håller värmen.

Gör en gräddsås i pannan efteråt.
Diska INTE pannan utan häll i 3 dl vatten och vispa ur pannan. (Använd helst potatisvattnet).
Häll på följande i vattnet:
3 dl matlagningsgrädde
2 msk sylt eller gelé (lingon, hallon, svarta vinbär)
1 msk maizena redning
2 tsk soja
salt och vitpeppar.
Låt koka ihop till en god, krämig sås.

Servera järparna med såsen och kokt potatis 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Warning: Division by zero in /customers/2/6/d/cafel9.se/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 1439

Lämna ett svar