Potatisrutor

Jag hade länge längtat efter potatislimpa, men glömt köpa det, och de recept jag hittade var baserade på kokt potatis och var bara trista…
Som vanligt kom idéen hur jag skulle göra den till mig en natt då jag inte kunde sova.
Vissa räknar får, jag funderar ut nya matidéer 😉

Potatislimpa

Potatisrutor 8-12 bitar
½ paket torrjäst
25 g margarin
2,5 dl mjölk (ta växtmjölk eller vatten om du vill ha veganskt bröd)
6,5 dl rågsikt
3 msk sirap
1 tsk salt
1,5 tsk soja
2 mellanstora finrivna råa potatisar

Smält margarinet, häll i mjölken, sirap och soja, och värm till 45°C vid torrjäst (37°C vid vanlig jäst).

Blanda jäst, mjöl och salt. Mjölmängden varierar ju lite beroende på hur stor och blöt potatisen är.
Skala och finriv potatisarnarna.
Rör i vätskan. Blanda i potatisen.
Jäs den övertäckt ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 225°C.
Platta ut degen med mjölad hand i en smord och mjölad form 20×30 cm.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Skär degen med mjölad kniv i 8-12 bitar. Nagga degen.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Tag brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Avnjutes ljumma med smör och en vällagrad prästost 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Warning: Division by zero in /customers/2/6/d/cafel9.se/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 1379

Kommentera