Igår såg jag en bild av en laxrätt på en norsk kocks sida. Jag blev väldigt frestad. Som vanligt när man läser ett recept har man inte ingredienserna hemma och får improvisera.
Oooops! Sååå gott det blev 😀
Örtlax med broccolimos och örtsås 4 port.
500 g laxfilé
citronsaft
franska örter
rosépeppar
salt
Gnid in laxen i citron och kryddor.
Låt den stå i rumstemperatur i en timme och dra åt sig smakerna.
Fräs i olivolja på medelvärme ca 4 min. på varje sida.
Förbered sås, broccolimos och potatis medan laxen står.
Sås:
2 dl lättcrème fraîche
1 msk majonäs
1 tsk srirachasås (het chilisås)
1 msk citronsaft
2 msk finhackad bladspenat
1 msk finhackad basilika
1 msk finhackad koriander
rosépeppar
salt
Broccolimos:
2 broccolihuvuden
2 msk smör
2 msk grädde
salt
vitpeppar
Koka broccolin, häll av vattnet, krydda, använd mixerstav och gör ett fluffigt mos.
Servera med valfri potatis. Jag valde att råsteka potatis och broccolistockarna i olivolja och franska örter.