Piroger

Planen för dagen blev inte som det var tänkt, men det gör inget. Det blev pirogbakning istället. 27 st mumsiga piroger! ???‍?
För ca 12 år sedan umgicks jag med en kvinna från Libanon, hennes piroger var gudomliga och hon bakade dem åt oss varje gång vi sågs. Barnen älskade dem och åt dem till mellis jämt.
????

   

Piroger ca 28 st.

Deg:
5 dl ljummet vatten
1 msk torrjäst
1 tsk salt
12-14 dl vetemjöl
1 msk olja

Fyllning:
4 dl sojafärs el 400 g nötfärs
2 dl hackad purjolök eller 1 finhackad gullök
2,5 dl keso
2 dl grovriven morot
grillkrydda
vitlökspulver
½ msk grönsaksbuljongpulver
svart- och kryddpeppar

1 ägg och 1 msk mjölk
sesamfrön/vallmofrön/svart kumminfrö

Börja med degen, börja med den mindre mängden mjöl, knåda ihop till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk 30 min.

Använder du köttfärs behöver du bryna den, annars är det bara att blanda ihop allting.
Krydda efter smak. Tänk på att den ska vara lite salt, då brödet dämpar sältan.

Dela degen i ca 28 st golfbollsstora delar.
Kavla ut den på mjölat bakbord till ca 15 cm.
Lägg på 25-30 ml fyllning på varje rundel och knip ihop dem längs kanten.
Lägg pirogerna på bakplåtspappersklädd plåt, täck med en bakduk och låt jäsa 30 min.

Sätt ugnen på 225°C.

Pensla dem med uppvispat ägg+mjölk, strö på sesamfrön/vallmofrön/svart kumminfrö.
Grädda mitt i ugnen tills de får fin färg, ca 12-15 min.
Lägg dem på en bakduk på ett galler, täck med bakduk och låt dem svalna lite.

Utmärkta att frysa, till middag, mellis eller picknicken.

 

Print Friendly, PDF & Email