Kalops

Min dotter sa häromdagen: ”Mamma, kan vi inte äta kalops snart?” Sagt och gjort! Idag blev det kalops. Gud så gott det är! 😀
Älskar min gamla trotjänare Tryckkokaren! Från start till ätklart: 1 timme och 20 minuter (Y)

Kalops   Fissler

Här är min kompis Fissler, min gamla tryckkokare 🙂

 

 

Kalops   4 port.

600 g nötkött, tex högrev
2 gula lökar
4 lagerblad
2 st grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
vitpeppar (jag maler min för jag gillar inte pepparkorn i munnen)
2 tsk soya
500 g morötter
maizena redning

potatis
rödbetor

Tärna högrev i sockerbitstora bitar, bryn dem i smör/margarin.
Klyfta löken.
Lägg i en tryckkokare/gryta.
Koka ur stekpannan med vattnet, vispa lös det i botten i stekpannan, sila i det i grytan.
Krydda med lagerblad och vitpeppar och grönsaksbuljongtärning.
Låt koka i 20 min om du har en tryckkokare, annars ca 45-50 min.
Skala och slanta morötter i en-cms-skivor, dela de stora i halvor, ha i dem och sojan.
Låt koka 7 min till i tryckkokaren eller ca 15-20 min i grytan.
Red av spadet med maizena redning (eller lite vetemjöl uppvispat i vatten).
Smaka av kryddningen, salta och ev mer vitpeppar.

Köttet ska vara så mört att det nästan ramlar sönder (därför gör jag så små bitar).

Servera med kokt potatis och rödbetor.

Smaklig måltid!

Print Friendly, PDF & Email