Till nyårsaftons middag blev jag ombedd att baka brödet. Det självklara valet då var focaccia med vitlökssmör! Perfekt att gå och snaska på hela kvällen 😉 Och det är superlätt att göra!
Focaccia
5 dl vatten
2 msk olivolja
11-12 dl vetemjöl
1 paket torrjäst
1,5 tsk salt
timjan
flingsalt
Värm vatten och olja till 45°C vid torrjäst (37°C vid vanlig jäst).
Blanda jäst, 11 dl av mjölet och salt. Rör i vätskan.
Rör till en jämn lös deg. Är den för kletig har du i den sista dl mjöl.
(Jag personligen föredrar lösa och kletiga degar, för luftigare bröd)
Jäs den övertäckt ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 200°C.
Olja en långpanna ca. 30 x 40 cm.
Tippa över degen i långpanna.
Platta ut degen med mjölad hand.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Pensla brödet med olivolja.
Tryck lite håligheter i brödet med baksidan av en bordskniv.
Strö över rikligt med flingsalt och timjan.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.
Tag brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
Du kan variera smaken med att ha i finhackade soltorkade tomater, basilika eller oliver.
Servera ljummet med ett mumsigt vitlökssmör eller olika dipsåser.