Indisk gryta med kikärtor och jordnötssås

Dotra ville ha indisk gryta med kikärtor och jordnötssås. Det fick hon. Den är såå god! 😋🍲🍚🍃🇮🇳

English version further down on the page 😊🇬🇧🇺🇸

  

Indisk gryta med kikärtor och jordnötssås 4 port.

Kryddpasta
100 g jord- eller cashewnötter
2 msk rapsolja
2 msk ingefära, färskriven
1 pressad vitlöksklyfta.
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk kardemumma
1 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
2 msk honung, flytande
1 tsk salt
½ tsk cayennepeppar
2 msk mango chutney

1 gul lök
olja till stekning
400 g kokosmjölk
250 g tomater, passerade
2 burkar kikärtor
ev. 100 g färsk spenat

Börja med kryddpastan och mixa nötterna, blanda alla ingredienser till en tjock smet.

Häll av kikärtorna, men spar spadet.

Värm lite olja i en wokpanna och fräs löken mjuk, ha i kryddpastan och fräs en stund till.
Tillsätt kokosmjölken och de passerade tomaterna och låt puttra på medelvärme ca 10 minuter. Häll i kikärtorna låt puttra lite till, ca 10 min.
Precis innan servering vänder du ner spenaten. Späd med kikärtsspadet om det känns för tjockt.
Servera med ris och sallad och garnera gärna med jord- eller cashewnötter.

Vill du ha andra grönsaker med har du i de du vill. I den vänstra bilden är 200 g tärnad brysselkål, ilagd samtidigt som tomat och kokosmjölk.

IN ENGLISH:

Indian stew with chickpeas and peanut sauce 4 servings.

Spice paste
100 g peanuts or cashews
2 tablespoons rapeseed oil
2 tablespoons ginger, freshly fine chopped
1 pressed clove of garlic.
1 tbsp garam masala
1 teaspoon cumin, ground
1 teaspoon cardamom
1 tablespoon paprika powder
1 teaspoon turmeric
2 tablespoons honey, liquid
1 teaspoon salt
½ tsp cayenne pepper
2 tablespoons mango chutney

1 yellow onion
oil for frying
400 g coconut milk
250 g tomato passata
2 cans of chickpeas
100 g fresh spinach

Start with the spice paste and mix the nuts, mixing all the ingredients into a thick batter.

Pour off the chickpeas, but save the aquafaba.

Heat a little oil in a wok pan or Dutch oven and fry the onion soft, add the spice paste and fry for a while longer.
Add the coconut milk and the tomato passata and simmer on medium heat for about 10 minutes. Pour in the chickpeas, simmer a little more, about 10 minutes.
Just before serving, turn in the spinach. Dilute with the aquafaba (chickpea water) if it feels too thick.
Serve with rice and salad and garnish with peanuts or cashews.

Print Friendly, PDF & Email